Overslaan en naar de inhoud gaan

ANNELIES VERBEKE

Letteren 2021

Portretfoto Annelies Verbeke
Mede dankzij Verbeke verscheen in juli 2021 een nieuwe druk van de vergeten parel Een revolverschot van Virginie Loveling, waarvan zij het nawoord en de bewerking verzorgde. Dus ook met haar maatschappelijke engagement verrijkt Verbeke onze literatuur.

             

BIO

Annelies Verbeke (Dendermonde, °1976) studeerde Germaanse taal-en letterkunde aan de Universiteit Gent en scenarioschrijven aan het RITCS in Brussel. Verbeke won naast haar prijzen voor Slaap! ook met haar boek Dertig dagen de NRC Handelsblad Lezersprijs en de F. Bordewijk-prijs (2013), een literaire prijs die jaarlijks door de Jan CampertStichting wordt toegekend aan de schrijver van het beste Nederlandstalige prozaboek. Het boek werd ook bekroond met de Opzij Literatuurprijs in 2016, de jaarlijkse prijs voor de beste roman van een Nederlandstalige schrijfster en de NRC Handelsblad Lezersprijs. Ook ontving ze voor haar verhalenbundel Halleluja de vierde J.M.A. Biesheuvelprijs en de Cutting Edge Award.

Motivatietekst

Zonder Annelies Verbeke zou het schrijverslandschap er vandaag de dag anders uitzien. Telkens weer bevestigt ze haar schrijverstalent en tilt ze het naar een hoger niveau. Ze creëert haar eigen universum en houdt dit consequent vol bij elk nieuw werk. Ze is een waar literair auteur die de lezer uitdaagt en beloont met haar eigenzinnige schrijfstijl en maatschappelijke visie. Verbeke schrijft zich de eeuwigheid in met haar romans, theaterteksten, recensies en kortverhalen. Vooral in het laatste genre blinkt ze uit en ze ontpopte zich mede daardoor als een pleitbezorger en ambassadeur van het kortverhaal.

De auteur Annelies