Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische Improvisatie Liga

Amateurkunsten 2021

BIL
De Belgische Improvisatieliga vervult al dertig jaar een pioniersrol in het genre. Door haar brede en bijzonder professionele werking en haar voortdurende artistieke inventiviteit tilt ze het improvisatietheater telkens weer tot een hoger niveau.

BIO

 

De Belgische Improvisatie Liga, kortweg BIL, is het allereerste improvisatie-theatergezelschap van Vlaanderen. In 1989 ontsproot uit de Canadese Ligue d’Impro een Nederlandstalige afdeling, onder impuls van Frank Anthierens, Ghislain Belmans, Paul De Groeve, Carl Gydé, Pierre-André Itin en Dominique Van Steerthem. De BIL bracht heel wat talent voort. Tv-figuren zoals Rob Vanoudenhoven, Bill Barberis, Jens Dendoncker, Dimitri Leue, Johan Terryn, Tom Lenaerts en Michiel Devlieger maakten hun eerste grappen bij de BIL. In 2002 werd BIL-speler Yann Van den Branden uitgeroepen tot wereldkampioen improvisatie.

Motivatietekst jury

De pioniersrol, de onafhankelijke, duurzame maar tegelijk innovatieve werking, de opvallende professionaliteit van de organisatie die niet alleen het eigen genre naar een hoger niveau tilt maar ook warm afstraalt op de sector … Er waren voor de jury meer dan voldoende redenen om de Ultima voor Amateurkunsten 2021 unaniem toe te kennen aan De Belgische Improvisatieliga.

BIL brengt een ode aan Annelies Verbeke