Overslaan en naar de inhoud gaan

Klaroenblazers ‘Last Post’

Roerend en Immaterieel erfgoed 2022

Portretfoto klaroenblazers Last Post
Dagelijks zetten de klaroenblazers zich belangeloos in om de ‘Last Post’ in stand te houden, een erg betekenisvol ritueel, met een universele vredesboodschap. Het is erfgoed dat zich afspeelt in een monument voor de doden, maar dat wordt doorgegeven en gedragen door een brede erfgoedgemeenschap en in de praktijk voortgeblazen door generaties van levende mensen, elke dag opnieuw. Hun engagement, al bijna honderd jaar lang, verdient dan ook alle eer.

 © Bart Van der Moeren

Bio

Cruciaal voor de Last Post in Ieper is de belangeloze inzet van de klaroenblazers, die dagelijks klaar staan. Elke dag om 20 uur brengen klaroenblazers hun eerbetoon aan de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. De klaroeners zijn traditiegetrouw vrijwilligers van de lokale brandweer en dragen daar het uniform van.  

Motivatie van de jury

De ‘Last Post’ toont aan dat erfgoed ‘emotie’ is: het geeft een plek aan herdenking en rouw en laat verhalen naar boven komen. Het biedt mensen verbinding en vertelt een universeel verhaal van hoe we in de wereld willen staan, van loslaten, vastnemen en doorgeven. Dat de klaroenblazers belangeloos, en met een enorme gedrevenheid dit erg betekenisvolle ritueel in stand houden, verdient dan ook alle eer.