Overslaan en naar de inhoud gaan

Marie-José Van Hee

ARCHITECTUUR EN TOEGEPASTE KUNSTEN 2022

Marie-José Van Hee
De laureaat Marie-José Van Hee wordt breed gedragen door de jury en verdient zonder twijfel deze Ultima. Bijna een halve eeuw bouwt Marie-José Van Hee op de meest consistente wijze aan een oeuvre van woningen, publieke ruimte en cultuurgebouwen. Ze groeide uit tot een rolmodel voor veel jonge ontwerpers, niet alleen omwille van de tijdloze kwaliteiten van haar werk, maar evengoed omdat ze toont dat ze plezier en vreugde ervaart bij het vinden van de juiste lichtinval, de perfecte kleurencombinatie of de geschikte houtsoort.

  © Bart Van der Moeren

Bio

Marie-José Van Hee (1950) is architecte, meubelontwerpster en docente. Ze wordt beschouwd als de grande dame van de architectuur in België. Tijdens haar lange carrière werkte Van Hee aan meer dan 400 projecten, waarvan 250 effectief gerealiseerd werden. Haar oeuvre is zeer divers en bestaat uit huizen, openbare gebouwen, bruggen, pleinen… en sinds enkele jaren ook uit meubels. Toch is ze vooral bekend omwille van haar ontwerpen voor woningen en renovaties in en rond Gent. 

Motivatie van de jury

Van Hee maakt bijna een halve eeuw architectuur die het leven omarmt, op schaal van het huis, van de directe omgeving en van de publieke ruimte. Ze heeft een uitzonderlijk talent voor het maken van plekken waar mensen zich goed voelen, en die blijvend het leven dienen, zodat mensen er zorg voor dragen. Haar ontwerpen zijn cruciaal om de herwaardering van het stedelijke woonhuis in Vlaanderen te begrijpen. Op heel kleine binnenstedelijke kavels, zoals in het Gentse Prinsenhof, slaagt ze erin woonkwaliteit te brengen waarin licht en zicht op de straat, de stad en het groen protagonisten zijn.