Pers - Ultimas

Dit zijn de laureaten van de Ultimas 2019

18 februari 2019

Op dinsdag 18 februari reikte de Vlaamse Gemeenschap de Ultimas 2019 uit in Concertgebouw Brugge, in aanwezigheid van minister van Cultuur Jan Jambon. De prijs voor Algemene Culturele Verdienste ging naar Luc Tuymans. Met de cultuurprijzen wil de Vlaamse Gemeenschap blijk geven van erkenning voor het culturele belang van het werk van twaalf laureaten uit verschillende disciplines. Naast de Ultimas wordt ook de BILL Award uitgereikt aan jong artistiek talent. De awardshow werd in goede banen geleid door Annelies Moons en Marcel Vanthilt en live uitgezonden op Radio 1. Zap Mama zorgde voor de muzikale omkadering. 

De laureaten voor 2019 zijn:

 • Algemene Culturele Verdienste: Luc Tuymans
 • Amateurkunsten: Mama’s Open Mic 
 • Beeldende Kunst: Walter Swennen 
 • Vormgeving: Paul Ibou 
 • Cultureel Ondernemerschap: Allez Chantez!
 • Film: Emma De Swaef en Marc James Roels 
 • Roerend Erfgoed: VAi (Vlaams Architectuurinstituut)
 • Lokaal Cultuurbeleid: ‘De Grond der Dingen’ van Theater ARSENAAL/LAZARUS en Museum Hof van Busleyden
 • Letteren: Rachida Lamrabet
 • Muziek: De Centrale 
 • Podiumkunsten: Jozef Wouters/Menno Vandevelde/Decoratelier 
 • Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk: Vzw Humain  
 • BILL Award: Kato De Boeck 

Over de Ultimas

Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt een laureaat voor aan de Vlaamse minister van Cultuur. De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt  aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Elk jaar worden er twaalf Ultimas uitgereikt, sinds 2018 aangevuld met de BILL Award voor jong artistiek talent.

De laureaten van de Ultimas ontvangen een geldbedrag van 10.000 euro en een fysieke award, de winnaar van de prijs voor Algemene Culturele Verdienste krijgt 20.000 euro en een fysieke award. De laureaat van de BILL Award krijgt een geldprijs van 1.000 euro, een fysieke award, een coachingtraject vrij in te vullen door de winnaar ter waarde van 750 euro en een residentie in het vormingscentrum Destelheide. 


Luc Tuymans wint Ultima voor Algemene Culturele Verdienste 2019

11 februari 2019

Op dinsdag 18 februari reikt de Vlaamse Gemeenschap de Ultimas 2019 uit in Concertgebouw Brugge, in aanwezigheid van minister van Cultuur Jan Jambon. De Ultima Algemene Culturele Verdienste 2019 gaat naar Luc Tuymans.

Met de cultuurprijzen wil de Vlaamse Gemeenschap blijk geven van erkenning voor het culturele belang van het werk van twaalf laureaten uit verschillende disciplines. Naast de Ultimas wordt ook de BILL Award uitgereikt, aan jong artistiek talent.

Hulde aan een actief kunstenaar op het hoogtepunt van zijn kunnen

De jury draagt Luc Tuymans voor als laureaat voor de Ultima Algemene Culturele Verdienste 2019. Luc Tuymans (°1958) wordt in binnen- en buitenland terecht beschouwd als een van de meest invloedrijke schilders van zijn generatie en als de kunstenaar die de figuratieve schilderkunst opnieuw relevantie en aanzien gaf aan het eind van de 20ste eeuw. Zijn werk is vernieuwend omdat hij schilderkunst combineert met concept: telkens ligt er een idee ten grondslag aan een schilderij of reeks werken.

Volgens de jury zet de schilder in 2019, na een traject van dertig jaar, een kroon op zijn werk met twee belangrijke overzichtstentoonstellingen: La Pelle in Palazzo Grassi, Venetië, en The Return in Museum De Pont, Tilburg. Deze prijs is dan ook een hulde aan zijn actieve kunstenaarschap op het hoogtepunt van zijn kunnen.


Persinfo

Organisatie Ultimas